top of page
Ara

Üç banttan karambole

Yazarın fotoğrafı: Ali Orhan YalcinkayaAli Orhan Yalcinkaya

1550 yıllarında Londra’da Bill Knew adında, işleri yolunda gitmeyen, boş zamanı bol olan bir emanetçinin sıkıntıdan kapının üstünde duran üç topla tezgahın üzerinde oynama fikri gelir. Topları oynatmak için “Yard” denilen bir çubuk kullanır (yard=0,914 m). Kısa zaman sonra komşuları da oyuna katılır. Toplara vurdukları çubuğa “Bill’s Yard = Bill’in Yardı” adını verirler. Bilardo oyununun adı ile fikrinin buradan çıktığı iddia edilir.

Eğer “duruş, tutuş ve vuruşu” becerebiliyorsanız “üç bant” da oynarsınız, “karambol” de... Istakayı eline ilk kez alanlar karambol ile başlarlar, ustalaştıkça da üç banda kayarlar. Merkez Bankamız da, üzerindeki siyasi baskıdan olsa gerek, uzunca bir süredir faizlerle üç bant oynamaya çalışan ama aslında karambole getiren bilardo oyuncusu gibi.

Böyle bir giriş yapmamın nedeni bugünkü Merkez Bankası PPK toplantısı. Erdem Başçı’nın –atanmaması durumunda- katılacağı son toplantı olması açısından tarihi olduğu kadar piyasalarda artan risk iştahına nasıl reaksiyon verileceğini görmemiz açısından da merak edilen bir toplantı haline geldi.

Öyle ki, Reuters anketinde 26 katılımcıdan 7’si Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandı olan gecelik borç verme faizinde 25-50 baz puanlık bir indirim beklerken 19’u faiz koridorunun üst bandının sabit tutulacağını öngörüyor.

Çekirdek enflasyon çift haneye yaklaşmışken, manşet enflasyon beklentilerin üzerinde seyrederken üst bantta yapacağı indirim “sadra şifa vermekten” başka bir işe yaramayacak; volatilitenin görece azaldığı bir dönemde kozmetik bir çözüm olacak. Açıklamaya çalışayım:

Piyasadaki likiditeyi etkileyebildiği zorunlu karşılık oranı, rezerv opsiyon mekanizması (ROM) kapsamında farklı dilimler için farklı dövize dönüştürme katsayıları (ROK) belirleme gücüne ve ustalığa sahipken haftalık repo faizi, efektif fonlama maliyeti, gecelik borç verme faizi, BIST gecelik repo/ters repo faizi, bankalar arası gecelik faizine (neden ille de sadeleştirme denildiği sanırım daha iyi anlaşılıyor) kadar farklı ve karmaşık faizle karambole getirmeye çalışıyor.

ABD’de Şubat ayı yeni konut satışları verisi 512 bin olarak açıklanırken 510 bin beklentisinin üzerinde gerçekleşti (önceki 490 bin) ama bu veriden daha çok öne çıkan konu ise FED üyelerinin yapmış şahin tonda yapmış olduğu açıklamalardı. Nisan ayında faiz artırımının uygun olabileceğine ilişkin görüş belirtseler de enflasyonun aşağı yönlü olduğu bir ortamda buna sıcak bakmayacaklarını belirttikleri, deyim yerindeyse tam orta yolcu açıklamalarda bulundular.


4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

© AOY 2014

bottom of page