15 Temmuz darbe girişiminden bu yana ülke olarak yaşadığımız ruh halinin bir özeti gibi olduğunu düşündüğüm Charles Dickens’in İki Şehrin Hikayesi romanı şöyle başlar:
"Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü, hem akıl çağıydı, hem aptallık, hem inanç devriydi, hem de kuşku, Aydınlık mevsimiydi, Karanlık mevsimiydi, hem umut baharı, hem de umutsuzluk kışıydı, hem her şeyimiz vardı, hem hiçbir şeyimiz yoktu, hepimiz ya doğruca cennete gidecektik ya da tam öteki yana...”
Yurtiçinden gelen ekonomik veriler de böyle...
Tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini gösteren özetleyen Ekonomik güven endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre %14,9 oranında artarak 83,3 değerinden 95,7 değerine yükselirken artış, hizmet sektörü, perakende ticaret sektörü, inşaat sektörü ve reel kesim (imalat sanayi) güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandığını görmekteyiz.
2015 yılı Haziran ayında 4.123.109 olan Türkiye'yi ziyaret eden yabancı sayısı % 40,86 azalarak 2.438.293 oldu. İlk altı ay itibariyle baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre ziyaretçi sayısındaki azalışın %27,9 olduğunu görmekteyiz. PPK Notlarında, gerileme eğilimi sergileyen turizm gelirlerinin cari açık üzerindeki olası olumsuz etkilerinin yaz ayları ile birlikte daha belirgin bir şekilde hissedilebileceği belirtilmiş; turizm gelirlerinin iktisadi faaliyet içindeki payının yüksek olduğu ikinci ve üçüncü çeyrekte ekonomide bir miktar yavaşlama gözlenebileceğine dikkat çekilmişti. Yabancı ziyaretçi sayısı bunun işaretlerini vermekte.
Yurt dışında yerleşik kişilerin 22 Temmuz itibarıyla portföyünde, bir önceki hafta 46,402 milyar dolar olan hisse stok miktarı 37,989 milyar dolara; 37,721 milyar dolar olan DİBS stok miktarı 34,015 milyar dolara; 1,205 milyar dolar olan özel sektör tahvil ve bonoları da 958,6 milyon dolara geriledi. Piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak hesaplandığında hisse senedi değerinde 220,5 milyon dolar, DİBS değerinde ise 239,6 milyon dolar, özel sektör tahvil ve bonolarında ise 61,9 milyon dolar düşüş gözlendi. Darbe girişiminde bulunulan 15 Temmuz haftasında yabancıların Türkiye’ye 1,186 milyar dolar getirdiklerini görmüştük. Geçtiğimiz haftakine benzer bir portföy çıkışını Mayıs ayı başında Ak Parti Kongresi öncesi görmüştük.