top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Kertenkele


Neşe Karaböcek 1984 yılında Kertenkele adında bir Long-Play çıkarır.

Hint melodileri içeren Long-play’in şimdiki adıyla söyleyecek olursak albümün kapağı içindeki şarkılar kadar efsanedir. Yakından bakıldığında tespih çeken kertenkele vinyeti bir tarafta, deri ceketinin sol omuzuna kondurulmuş başka bir kertenkele diğer tarafta kameraya müstehzi bakmaktadır. Elbette başka efsane albüm kapakları da var ama bence bu toprakların görüp görebileceği en kitsch albüm kapaklarından biri olduğu muhakkak.

Sabah sabah bu albümü hatırlamama sebep olan şey ise dün açıklanan enflasyon rakamlarıydı. Hoş, tahmin ediyorduk ama yine de söylenmeden edemiyor insan. Tam yakaladığınızı sandığınız anda kuyruğunu bırakıp, kaçıp giden kertenkele gibi hareket ediyor enflasyon.

2016 yılı Temmuz ayı TÜFE rakamı beklentilerin üstünde artarak %1,16 olarak gerçekleşirken yıllık enflasyon %8,79 oldu. Merkez Bankası Beklenti Anketi’nde cari ay TÜFE beklentisi %0,26, yıllık TÜFE beklentisi %7,81 olmuştu. Geçtiğimiz ay dolar kuru %1,5 ve döviz sepeti %0,70 değer kazanmış olsa da fiyatlar genel düzeyine etkisinin kalıcı olup olmadığını önümüzdeki aylarda daha net göreceğimizi düşünmekle beraber, özellikle Temmuz ayında tütün ürünleri fiyatlarına yapılan fiyat artışının tüketici enflasyonu üzerinde yukarı yönlü bir etki oluşturduğunu izlemekteyiz. Tütün fiyatlarındaki bu gelişmenin yanı sıra işlenmemiş gıda fiyatlarında görülen artış da enflasyonun seyrinde önemli rol oynamuş bulunmakta.

Enflasyondaki temel eğilimi anlamak için takip ettiğimiz Özel Kapsamlı TÜFE-H ve I endeksleri bir önceki aya göre sırasıyla %0,22 ve %0,13 artarken, yıllık bazda H endeksi aynı kalarak %8,56 olurken, I endeksi hafif bir yükseliş kaydederek %8,7 olarak gerçekleşmiş bulunmakta. Temmuz ayında manşet ve çekirdek enflasyonla arasındaki makasın da kapandığını görmekteyiz. Enflasyon verisinin, Merkez Bankası’nın sadeleştirme yönünde atacağı adımlarda ihtiyatlı davranmasına neden olacağını düşünmekteyim.

Dün küresel piyasalarda PMI yağmuru vardı.

JP Morgan Temmuz ayı Küresel İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Haziran ayındaki 50,4 seviyesinden 51,0’e yükselerek üçüncü çeyrek başında küresel ekonomiler için olumlu sinyal verdi. Altı ay sonra yeni siparişlerde görülen artış, istihdama da olumlu katkı sağlamış bulunmakta. Benzer şekilde JP Morgan Küresel Bileşik PMI verisi de hizmetler tarafındaki zayıflığa rağmen hızlanmaya işaret etmekte.

Euro Bölgesi Temmuz ayı Bileşik PMI verisi üçüncü çeyreğe son altı ayın en yüksek gerçekleşmesi olan 53,2 seviyesinden başlamasına rağmen genişlemenin Almanya kaynaklı olduğuna işaret etti. Brexit, Euro Bölgesini henüz etkilememiş görünse de Avrupa Merkez Bankası’nın parasal genişlemeye devam etmesi konusunda baskının devam edebileceğini de göstermekte.

Çin’de Temmuz ayı Caixin Hizmet Sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) beklentilerin altında kalarak 51,7 oldu (önceki:52,7) ve sektörde genişlemenin yavaşladığına işaret etti. İşe alımların gerilemesi, firmaların maliyet düşürme çabası bunda temel neden olarak görülürken, ekonominin ivme kaybettiğine ilişkin bir işaret olarak değerlendirildi.

Bugün İngiltere Merkez Bankası (BOE) Brexit sonrası ikinci para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Bir önceki toplantıda ekonomik görünümün netleşmesini beklemek gerekçe gösterilerek mevcut politika faizi 0,25-0,50 bandında korunmuştu. Temmuz ayı verilerinde ise PMI’lar özelinde bir gerileme söz konusu. Büyümeyi baskılayabilecek bir daralma BOE’yi müdahaleye zorlayabilir. O nedenle beklenti 25 baz puanlık bir indirime gidilebileceği yönünde.


30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page