top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Olimpiyat, Azim ve Ekonomi


15 gün boyunca spor severlerin gözü, sloganı “Citius (daha hızlı), Altius (daha yüksek), Fortius (daha güçlü)” ve temel felsefesi birinci olmaktan çok, elinden gelenin en iyisini yapmak olan Brezilya’nın Rio kentinde düzenlenen 31. Yaz Olimpiyat Oyunları’nda olacak.

Madem her sabah ekonomiye ve ekonomik verilere farklı bir perspektiften bakmaya çalışıyoruz bu sefer de öyle yapalım.

Paralimpik Olimpiyatları, çeşitli engelli gruplarından sporcuların katıldığı çok branşlı bir etkinlik. İngilizce, engelli anlamına gelen “paralyzed” ve “olympic” kelimelerinin birleşmesinden oluşuyor.

İlk tohumları, İngiltere' deki Stoke-Mandeville Hastanesi'nde bulunan çoğu yarı felçli engelli askerler için 1948 Londra olimpiyatları sırasında düzenlenen küçük spor etkinliği ile atılan bu organizasyon, 1960 Roma Olimpiyatları'ndan bu yana olimpiyatların hem ardından düzenlenirken; 1988 Seul Yaz Oyunları ve 1992 Albertville Kış Oyunlarından bu yana Olimpiyatlarla aynı şehirde ve tesislerde yapılıyor.

2016 için çekilen tanıtım filminin sloganı “Bizler Süper İnsanlarız”.

O kadar bedensel engele rağmen içlerindeki spor yapma arzusunu ve azmini kaybetmeyen, hiç bir zaman kaybedilmeyen her zaman kazanılan yarışların, engel tanımayan insanların mücadelelerinin organizasyonu.

Darbe girişiminin ardından Türkiye’nin kredi notunu ve not görünümünü “negatif” izlemeye alan kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, bu durumun Türkiye üzerindeki etkilerini izlemeye devam edeceğini belirterek "Baa3" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu değiştirmedi. 18 Temmuz'da açıklanan 90 günlük değerlendirme sürecinin halen sürdüğü belirtilerek, darbe girişimi ve sonrasında yaşanan gelişmelerin orta vadedeki sonuçlarının izleneceği kaydedildi. Darbe girişiminin Türkiye'deki zorlukları alevlendireceğini söyleyen Moody's, darbenin orta vadeli etkilerini Türkiye'nin politika yapıcı kurumlarını ve iş ortamını; olası şokları absorbe edecek dış tamponları, Türkiye'nin yüksek derecede bağlı olduğu zarar görmüş yatırımcı beklentisini ve büyüme beklentilerini etkileyebileceğini belirtti.

Özetle Cuma gecesinden itibaren ülke olarak önümüzde 72 gün var.

Bu süre zarfında atılacak her adım, yapılacak her düzenleme ülke notumuz için çok önemli. Darbe girişiminin orta vadede sebep olacağı engelleri arzu ve azimle ortadan kaldırmak; elimizden gelenin en iyisini yaparak kazanmak zorunda olduğumuz bir mücadelenin içindeyiz artık.

Moody’s’den bir not indiriminin gelmemesinin etkisiyle piyasalarda bir rahatlama göreceğimizi düşündüğümüz bu haftaya baktığımızda ise bugün açıklanacak Haziran ayı Sanayi Üretim Endeksi ile Perşembe günü açıklanacak Ödemeler Dengesi İstatistikleri içeride öne çıkan iki veri konumunda.

Haziran ayında arındırılmamış sanayi üretim endeksi için beklenti geçen yılın aynı ayına göre %3,6 artış; takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi için %3,8 ve mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi için de aylık bazda %0,6 artış olacağı öngörülmekte. Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre %7 yükselirken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde %5,6 artış kaydetmişti.

Cuma günü açıklanan ve Eylül ayında gerçekleştirilecek FOMC toplantısı öncesindeki iki Tarım Dışı İstihdam(TDİ) raporundan ilki olan Temmuz ayı TDİ verisi enflasyonist baskılara işaret ederken 2017 için faiz artırımı olasılığını tekrar gündeme getirdi. Haziran ayında 287K ile son sekiz ayın en hızlı yükselişini gerçekleştiren TDİ verisi, Temmuz ayında 255K oldu (beklenti:180K). Haftalık kazançlar aylık %0,3 artış gösterirken (beklenti: %0,2), yıllık artış beklentilere paralel %2,6 olarak gerçekleşti.

İyi bir hafta dileklerimle.


29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page