Bir İskandinav ülkesinin bir yılda yaşadığı gündemi bu topraklarda 15 dakikada yaşayıp tüketiyoruz. İbni Haldun’un 700 yıl önce söylediği, bir bahaneyi değil realiteyi anlatan “coğrafya kaderdir” sözü bunu doğrulamakta.
Her ne kadar öncesinde bu konuda bir gelişmenin olacağı bekleniyor olsa da dün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ABD öncülüğündeki Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından Suriye’nin Cerablus bölgesinin terör örgütü İŞİD’ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılması piyasalarda tansiyonun yükselmesine yetti.
Bu noktadan sonra bu sıcak gelişmenin iletişiminin sağlıklı bir şekilde yapılması halinde operasyon etkisinin piyasalara sınırlı düzeyde yani “olması gerektiği kadar” gerçekleşmeye devam edeceğini beklemek doğru olur.
Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu sonrası yaptığı duyuruda turizm sektöründeki gelişmelerin cari denge üzerinde kısa süreli olumsuz bir etki yapmasının beklendiğini görmüştük. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’nin hazırladığı raporda, 2016 yılında küresel turizm pazarının %3,2 büyüyeceğini öngörülürken, turizm gelirleri açısından riskli konumda bulunan üç ülkeden biri olarak Türkiye de sayılmış. Terör saldırılarının, Rusya ile gerilen ilişkilerin, darbe girişimi ile Suriye’deki yaşananların etkisinin sert olduğuna vurgu yapılarak seyahat ve turizmin, Türkiye GSYH’ya katkısının beklentisi %-0,2’den %-3.2 ineceği tahmin edilmiş raporda.
***
Euro Bölgesi'nde Almanya'da 2. Çeyrek final büyümesi beklentiler seviyesinde %0,4 gelerek bölgenin en güçlü ekonomisindeki sağlamlığın devam ettiğini gösterdi. Bugün açıklanacak Almanya IFO Endeksi de bu konuda bir şeyler söyleyecektir. Yurtdışı piyasalar ise FED başkanı Yellen'ın Cuma günü Jackson Hole toplantısında yapacağı konuşmaya kilitlenecek.
Yurtiçinde Merkez Bankası İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi ile İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı açıklanacak. Geçtiğimiz ay, reel sektörün üretim ve sipariş eğilimini görmemizi sağlayan reel sektör güven endeksinin aylık ve yıllık bazda arttığını görmüştük. Kapasite kullanımı oranın da ise Şubat ayından beri devam eden yükselişin yerini düşüşe bıraktığını izlemiştik. Her iki verinin büyüme açısından ve üçüncü çeyrek için vereceği sinyaller önemli olacak.