Dün, fanatiklerinin günlerdir “acaba bu sefer nasıl bir şey çıkaracaklar?” diye merakla beklediği Apple Event günüydü. iPhone'a bir çok yeni özellik gelmiş ama benim en çok aklımda kalan su geçirmezliği oldu. Suyun altında da iletişim halinde kalabileceğiz artık, yaşasın!
Detayları gazetelerde nasıl olsa okuruz, gelin konuya bugün başka bir açıdan bakalım.
Apple, şu anki mevcut konumunu iTunes platformuyla sağlamlaştırdı. Müziğin dijitalleşmesinin de sağladığı bu konumu, çıkardığı tüm ürünlerine entegre etme fırsatı olarak kullandı. Bu sürecin miladı olan olan iPod, şimdi çekmecelerimizin dip köşelerinde bir yerlerde unutulmuş, duruyor.
İşte bu iPod Shuffle kullanıcıları şöyle bir şikayetle gelirler şirkete:
“Şarkıları rastgele çalması gerekirken, sık sık aynı albümden birkaç şarkıyı arka arkaya, hatta çoğu zaman aynı şarkıları çalıyor.”
Bu noktada şöyle bir teknik detayı belirtmekte fayda var. Belleği 512 MB olan ve yaklaşık 100-120 arasında şarkı depolayabilen bir cihazdan bahsediyoruz. Bir albümden 5 şarkı yüklediğiniz varsayımı altında maksimum 20-30 albümün yüklenmesi söz konusu.
Bu teknik bilgi bile şikayet edilecek bir durum olmadığını söylemekte aslında. Kullanıcıların asıl şaşırması gereken durumun hiçbir albümün ya da şarkının çalınmaması olduğu.
Rastgele dağılımı karıştıran, algılayamayan ve paternler –şemalar- halinde düşünen zihin yapımız, buna uymayan durumların altında hata arayıp “bu kadarı (tesadüf) olamaz” diyerek işin içinden sıyrılıvermekte.
***
Bugün açıklanacak Temmuz ayı Sanayi Üretim Endeksi’ne (önceki 126,6) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası toplantısına ilişkin neler söyleyebileceğimi düşünürken hatırladım bu hikayeyi.
III. Çeyreğe başlangıç açısından önemli olan sanayi üretim endeksinin öncüsü İstanbul Sanayi Odası PMI verisi düşüş olacağına işaret etmekte. Yıllık arındırılmamış veride beklenti de %-3,0 olacağı yönünde. ECB’nin ise “bekle-gör” konumunda kalacağı bekleniyor. Böyle diyerek, algımızı ve zihnimizi bir şemaya şartlandırıyoruz ister istemez.
Aksi durumda “bu kadarı (tesadüf) olamaz” diyerek nasıl olsa açıklamaya girişeceğim. O yüzden her fırsatta ekonomistin tanımını yapma ihtiyacı duyuyorum “dün söylediğinin, bugün neden olmadığını, yarın size açıklayan kişidir” diyerek.
***
Apple’ın konuyu nasıl çözümlediğini anlatmadım.
Şikayetler üzerine iPod’un şarkı karıştırma algoritmasını değiştiriyor. Bunu da “tam rastgelelik” yerine, benzer şarkıların gelme ihtimalini azaltan bir algoritma kullanarak çözüyor. Steve Jobs, “daha rastgele gibi hissedilmesi için, rastgeleliğini azalttık” diyerek açıklar.