Çölde kumlar üzerinde meditasyon yapmakta olan bir Zen ustasının yanına yaklaşan bir adam kendisini öğrencisi olarak kabul etmesini ister.
Zen ustası parmağıyla kumun üzerine bir çizgi çeker ve “kısalt!” der.
Avuçlarıyla çizginin yarısını silen adama “şimdi git, bir sene sonra yine gel” der.
Bir yıl sonra dönüp dolaşıp yine ustayı bulur. Usta yine bir çizgi çekip şöyle der:
-Kısalt!
Bir öncekinden akıllanan adam bu kez çizginin yarısını elleriyle kapatır. Şimdi git seneye yine gel diyerek yolcular bu sefer de.
Bir yıl sonra dönüp dolaşıp yine ustayı bulur. Usta yine bir çizgi çekip şöyle der:
-Kısalt!
Akıllanan adam bu sefer “bilmiyorum, cevabını siz verin” deyince usta, çizginin yanına daha uzun bir çizgi çeker ve “şimdi kısaldı” der.
***
Dün açıklanan iş gücü istatistikleri Haziran ayında işsizlik oranının bir önceki aya göre yükselerek %10,2 olduğuna işaret etti. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam %9,6 düzeyindeydi. Mayıs ayında %11,3 olan Tarım Dışı İşsizlik %12,2’ye yükselirken geçen yılın aynı döneminde %11,7 düzeyindeydi. Mevsim etkilerinden arındırılmış olarak bakıldığında da benzer bir durum söz konusu. İşsizlik oranı bir önceki aya göre artarak %10,3’den %10,9’a yükselirken geçen yılın aynı döneminde %10,3 düzeyindeydi. Tarım dışı işsizlik de bir önceki aya göre artış göstererek %12,3’ten %12,9’a yükselirken geçen yılın aynı döneminde %12,4 düzeyindeydi.
Nisan ayında bu yılın en düşük seviyesi olan %9,3’e gerileyen işsizlik oranı Mayıs ayında hafif yükselmiş ve %9,4 olmuştu. Haziran ayında %10,2 yükselmesinde, tarım dışı sektörlerde yaratılan istihdamdaki bozulma etkili. Temmuz ayında yaşanan darbe girişiminin sonrasında bu rakamlardaki bozulma hızlanacağı gibi, sanayi üretim endeksinde ve kapasite kullanım oranındaki ivme kaybı da dikkate alındığında işsizlik rakamlarının tekrar tek hanelere düşmesi zor görünmekte.
Zen ustasının dilinden söyleyecek olursak:
-Kısalmadı!
***
Bütçe dengesi, Ağustos ayında 3,6 milyar TL fazla verirken geçen yılın aynı döneminde bu rakam 5,2 milyar TL düzeyindeydi. 2015 yılı Ocak-Ağustos döneminde 639 milyon TL fazla veren bütçe dengesi bu yılın aynı döneminde 4,8 milyar TL fazla vermiş durumda. Geçen yıl Ağustos ayında 8,8 milyar TL fazla veren faiz dışı denge rakamı ise 8,4 milyar TL fazla vermiş bulunmakta. Ocak-Ağustos dönemi itibariyle faiz dışı denge rakamının %3,3 artarak 39 milyar TL’den 40,3 milyar TL düzeyine yükselmiş durumda. Bütçe gelirleri ile bütçe giderleri karşılaştırıldığında, Ağustos ayında giderlerin artış hızının gelirlerin üzerindeyken; Ocak-Ağustos dönemi dikkate alındığında gelirlerin artış hızının giderlerin üzerinde olduğu görülmekte. Uzun lafın kısası bütçede sıkı duruş korunmaya devam etmekte.
Bütçe gerçekleşmeleri iş gücü verilerinden sonra, çizginin yanına daha uzun bir çizgi çeken Zen ustasının ifadesiyle “şimdi kısaldı” dedirtti.