top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Gelecek de bir gün gelecek


Ekonomik verinin olmadığı, Moody’s’in not indirimine ilişkin her şeyin söylendiği, Merkez Bankası Başkanının not indirimi sonrası merakla beklenen konuşmasında Para Politikası Kurulu toplantı özetlerinin tekrarından öteye gitmediği bir günde, bu sefer farklı bir şey yapıp sonu ekonomiye bağlanmayan (belki yazının ilerleyen kısımlarında bağlarım, kim bilir?) bir hikaye anlatacağım.

PTT, 1986 yılında halka mektup yazma alışkanlığı kazandırmak amacıyla “2000 Yılına Mektup” kampanyası başlatır. Bu mektuplardan binlercesi adres değişikliği ya da alıcıların ölmesi nedeniyle teslim edilemez, gayet makul iki gerekçeyle.

27 Ekim 1987 tarihinde Aksaray’daki PTT’den, uzaya ilk giden Türk astronota iletilmek üzere postaya verilen bu mektup 2002’ye gelindiğinde hala teslim edilememiştir. Türk Havacılık ve Uzay Genel Müdürlüğü’nden Dışişleri Bakanlığı’na, oradan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na kadar aranan kişinin Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in başdanışmanı Toktar Abubakirov’un uzaya çıkan ilk Türk olduğuna karar verilmesi sonrasında 14 Şubat 2002 tarihinde nihayet teslim edilebilir.

2000 yılını göremeden vefat eden Bayram Kaya, mektubunda şöyle yazmış:

"Uzaya çıkan ilk Türk uzay adamı,

Sana sevgi ve selam olsun. Şu anda, 21 Ekim 1987, saat 22.30. Televizyonda, "Ben Bilirim" programında, Mehmet Özbek yönetiminde "Vallahi O Yardır" türküsü söyleniyor. Yılların düşü şahsınızda gerçekleşmiş. Ne mutlu size. 'İstikbal göklerdedir' diyen Büyük Önder Atatürk'ün arzusu gerçekleşmiş, ne güzel. Acaba sağ kalıp da görebilir miyiz? Kader... Kim bilebilir ki Yüce Tanrı'dan başka. Haklı bir gurur, gerçek bir övünç kaynağı sizin olayınız. Ne mutlu size ve ailenize. Gözlerinden öper, sıhhat ve afiyetler dilerim. 2000 yılına mektup fantezisini gerçekleştiren PTT'ye de ayrıca başarı dilekleri ve teşekkürler."

***

Belki de PTT, aya giden ilk Türk astronotunu gelecekte değil geçmişte(!) aramalıydı.

1960 yılında David Bradley’nin yönettiği Aya 12 Adam (Twelve to the Moon) filmi, ay üssünde (Alfa değil) görevli, farklı milletlerden 12 bilim insanının bir uzay gemisiyle karşılaşmasını anlatır. İnsanlığı tehdit eden bir yaratığı yok etme mücadelesine girişilen filmedeki bu 12 bilim adamından biri de bir dönem Yeşilçam’ın jönlerinden Muzaffer Tema’nın canlandırdığı Türk doktor Selim Halit’tir.

***

Bayram Kaya gibi geleceğe mesaj gönderen bir diğer isim ise Elon Musk. Elektrikli araç üreten Tesla Motors ile PayPal'ın kurucu ortaklarından ve SpaceX'in kurucusu. Uluslararası Astronomi Kongresinde yaptığı konuşmada, 2018'de Mars'a yapacakları ilk yolculukla birlikte, kızıl gezegende kendi kendine yetebilen bir yerleşimin temellerini atmayı planladıklarını açıkladı. İnsanı “gezegenlerarası bir tür” haline getirmek istediğini söyleyen Musk, ilk insansız yolculuğun 2018'de yapılmasının, ilk insanın 2024’te gönderilmesinin ve 2025'te ise uzay gemisinin kızıl gezegene ulaşmasının planlandığını açıkladı. Dünya ve Mars'ın yörüngelerinin uzay aracı göndermeye ancak her 26 ayda bir uygun konuma gelmesinden dolayı, kendi kendine yetebilen ve ortalama bir milyon kişinin yaşayacağı koloniyi kurmanın 40 ila 100 yıl sürebileceğine işaret etti.

***

Jules Verne, Aya Seyahat’ı 1865 yılında yazdığında daha dünyada uçak yoktu.

Pablo Picasso’nun bir sözüyle bitireyim.

“Hayal ettiğiniz her şey gerçektir.”


47 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page