Ne zaman karşıma çıksa her seferinde denediğim lakin oldum olası beceremediğim bir şeydir stereograma bakmak.
İlk söyleyişte çok havalı bir şeyden bahsediyormuşum gibi gelmiş olabilir ama bahsettiğim gazetelerin Pazar eklerinde Şaşı Bak Şaşır adıyla verilen resimler. Normal baktığınızda birbirinin içine girmiş karmakarışık şekiller olarak görünen bu resimlere farklı metotlarla bakmayı denediğinizde, ki onlardan biri şaşı bakmaktı, resmin içine gizlenmiş nesne her neyse işte onu 3 boyutlu olarak görürdünüz.

Görmeyi beceren, hayatın sırrına ermişcesine, “ben hala göremedim!” diye yanında kıvranana gülümserdi. Bin bir denemeden sonra gördüklerini iddia edenlerin ise “bu muydu lan göreceğim?” diye dergiyi fırlatıp attıkları bir delilik haliydi streogram. 3 boyutlu görmeyi becerenlerin Seinfeld’de George Constanze gibi dolaştığı da görülmüştür.
Olayın teknik açıklaması ise şöyle.
İki gözümüz de bir şeye farklı açılardan bakar. Beynimiz bunları birleştirirken derinliği de içine katar ve mesafe kavramını ortaya çıkarır. Aynı noktaya iki açıdan bakarken ikiz kenar üçgeni oluşturur, o sırada tüm trigonometrik hesapları yapar ve mesafe bulunur. Stereogramlara bakmak da bu temele dayanıyor. Resme şaşı baktırılarak iki farklı sahneye göz yönlendirilirken karşınıza sanal 3 boyutlu bir nesne çıkıyor.
***
Bu kadar lafı ettikten sonra konuyu bir noktaya bağlamam gerekiyor elbette.
Orta Vadeli Plan ile ilgili projeksiyonlar açıklandıktan sonra Türkiye’nin temel makro büyüklüklerine ilişkin farklı kurum veya kuruluşlar tarafından yapılan tahminleri aşağıda bir araya getirmeye çalıştım.

İlk kez görenler için bir şey ifade etmeyen bu tablolara streogram tekniği ile baktığınızda derinliği göreceğinizden şüphem yok.
Hiçbir şeye aynı gözle bakmamak lazım, her olasılığı düşünüp her soruyu sormak gerekiyor.