Bir tatil kasabasının başına bela olan dev bir köpek balığını konu alan Steven Spielberg’ün efsane filmi Jaws’ı seyretmeyen yoktur sanırım. Geniş bütçeli, dev prodüksiyonlu, yıldız oyucularla dolu ticari filmlerin ilki olma özelliğine sahip. Gişe hasılatı 100 milyon doları geçtiği için blockbuster sözcüğünü sektöre armağan etmiş bir film sonuçta.
Duyduğunda insanın tüylerini diken diken eden o sinsi müziğini eğer hatırlamadıysanız “hen, hen, hen, hen!” dediğimde ensenizin ürpereceğinden eminim.
Çalmaya başladığında “geliyor yine namussuz!” diye huzursuzlanmanıza neden olacak kadar rahatsızlık vericidir zira. Toplamda 4 notadan oluşan bu “beste”, en iyi müzik Oscar’ını da almıştır.
Steven Spielberg, besteci John Williams'tan filmi için bir beste yapmasını ister. Müziğin çok görkemli olması gerektiğini düşünürken gelen demoyu basit bulur. Fakat izleyici üzerinde uyandırdığı gerginlik hissini görünce kullanmaya karar verir.
İşin daha eğlenceli tarafı ise şu: Film çekimi sırasında uzaktan kumandalı maket köpek balığı bozulunca sadece bu tema müziğini kullanarak köpek balığının yaklaştığı duygusunu verdiklerini farkeder.
***
Merkez Bankası, gecelik borçlanma faizini değiştirmeyerek %8,25’te sabit tuttu. Böylece Mart 2016’dan bu yana koridorun üst bandında toplamda yapılan 250 baz puana ulaşan indirimlerine “şimdilik” ara vermiş oldu. Kurul, para politikasında sadeleşme sürecindeki bir sonraki adımın yönü ve zamanlamasının verilere göre şekilleneceğini belirtti. Artan jeopolitik riskler kadar ve Fed’in Aralık ayında faiz artırımına gideceğine ilişkin kuvvetlenen beklentilerin de alınan kararda etkili olduğunu düşünmekteyim.
Avrupa Merkez Bankası(ECB) da tıpkı bizim Merkez Bankası gibi faiz oranlarını ve aylık 80 milyar Euro olan varlık alım programını değiştirmedi. En son Eylül ayında yaptığı toplantıda teyit edildiği üzere banka politika faizini %0’da; mevduat faizini %-0,4’te; marjinal borç verme faizini %0,25’te tuttu. Yapılan açıklamada, aylık varlık alımlarının Mart 2017 veya daha sonrasına kadar sürebileceği belirtildi. Ama bence asıl önemli olan nokta, karar sonrası Draghi’nin yaptığı konuşmada “parasal genişleme programının gerekli görülürse 2017 yılı Mart ayı ve sonrasına ertelenebileceğini; düşük büyüme ve düşük faiz oranlarının hakim olduğu makro görünümün korunduğunu; parasal genişleme ile ilgili çalışmaların Aralık ayı toplantısında değerlendirileceğini” belirtmesiydi. Fed’in faiz artırımını gerçekleştirmesinin beklendiği Aralık ayı, ECB tarafında parasal genişlemenin (QE) geleceği için de beklenecek.
***
Evet, dün Para Politikası Kurulu kararı sonrası Dolar/TL paritesinde bir rahatlama oldu ama benim dikkat çekmek istediğim nokta bambaşka.
Fed adına konuşan yöneticilerin dediklerini ve ECB Başkanı Draghi’yi dinlerken tam duyamadım ama arka fondan bir müzik geliyordu. Umarım çalan o sinsi müzik değildir.
İyi bir hafta sonu dileklerimle.