Her filminin müziği ayrı bir güzeldir Quetin Tarantino’nun. Hatta sırf bunun için çıkmış bir albüm bile vardır. Filmlerinin müziklerini özenle seçtiğini okumuştum. Mesela Pulp Fiction benim için Misirlou’dur, Rezervuar Köpekleri ise Hooked On a Feeling.
Kill Bill Volume I’in açılış sahnesinde Sonny Bono’nun söylediği Bang Bang ise daha seyretmeden sanki size bütün filmi anlatır gibidir. Eski bir suikastçı olan, evleneceği gün kilisede patronu ve aynı zamanda sevgilisi olan Bill (David Carradine) tarafından vurulan The Bride (Uma Thurman), dört yıl boyunca komada kalır.
Komadan uyandıktan sonra dehşetin estetiği başlar. Yaşadığı trajedinin sorumlularını teker teker öldürmek üzere Hong Kong'dan New Mexico'ya kadar dünyada gezmedik yer bırakmaz, ta ki Bill’i buluncaya kadar.
***
Ocak ayı TÜFE rakamı açıklanacak bugün. Medyan tahmin % 1,70. Aylık en yüksek ve en düşük beklentiler ise sırasıyla %2,15 ve %1,20 şeklinde. Beklenti Anketi’nde ise %1,44 olurken, yıllık TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde %7,69’dan, son ankette %8,48’e yükselmişti.
TCMB, yayımladığı 2017 yılının ilk Enflasyon Raporu’nda, 2017 ve 2018 enflasyon hedeflerini sırasıyla %6,5’ten %8,0’a ve %5,0’ten %6,0’ya revize etmişti. Buna gerekçe olarak da Türk lirasındaki değer kaybının ve petrol fiyatlarındaki yükselişin önümüzdeki dönemde ithalat fiyatlarında yukarı yönlü güncellemenin etkili olduğunu belirtmişti.
Bu tahminler üzerinde etkili olan bir diğer unsurun ise 2017 yılı gıda enflasyonu tahminlerinin %7’den %9’a güncellenmesi olduğunu vurgulamıştı. Enflasyonun 2017 yıl sonunda %8 olarak gerçekleştikten sonra 2018 yıl sonunda %6’ya gerileyeceği öngörüsünde bulunmuştu.
Dün, İTO’nun rakamlarını paylaşmış ve eklemiştim Ocak ayı TÜFE rakamlarına ilişkin olarak gıda fiyatlarından yukarı yönlü bir baskı gelecektir diye. Perakende fiyatları Ocak ayında %1,65 artarken, işlenmemiş gıda fiyatları kategorisi altında yer alan Yaş Kuru ve Sebze Meyveler’deki aylık artış %9,13 olarak gerçeklemişti.
Tahterevalli örneğinden hareketle, TÜİK’in enflasyon sepetinde yaptığı düzenlemeyle işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı dalgalanmayı sınırlayarak enflasyon üzerindeki oynaklığı azaltmayı hedeflediğini ancak bunun yıllık rakamı %8,53’ten %8,94’e yaklaşık 50 baz puan yükselttiğini; kur geçişgenliği yüksek ulaştırma grubunun payının artmasıyla gıdanın payının azaltılmasının etkisinin nötralize olacağını, manşet enflasyonu yukarı çekebileceğini konuşmuştuk.
Son olarak Enflasyon Raporu’nda “TÜFE ve Alt Gruplarda İthalat Fiyatları ve Döviz Kuru Geçişkenliği Üzerine” başlıklı Merkez Bankası çalışmasındaki rakamları aşağıya alıntıladım.
Toplulaştırılmış endekslere bakıldığında, TÜFE üzerinde iki yıl sonunda birikimli ithalat fiyat ve döviz kuru geçişkenliğinin sırasıyla %14 ve %17,4 olduğunu söylüyor bu çalışma. Bunun da önemli bir bölümü ilk 4-5 ayda gerçekleşmekte.
O halde Türk lirasında son 3 ayda yaşanan değer kaybının yaklaşık %25 olduğunu kabul ettiğimizde ve bu geçişkenliğin çalışmada belirtildiği gibi %14 ve %17,4 değil de gül hatırınız için %10 bile aldığımızda 2,5 puanlık ek bir enflasyon demek oluyor ki yılı %8,53’te kapattığımızı düşünecek olursak %11’i aşan yıllık rakama gelmekteyiz.
En son ne zaman mı çift haneyi görmüştük? 2012 yılının Nisan ayında %11,14 ile.
Neredeyse The Bride’ın komada kaldığı yıl kadar önce.
“Bang, bang!”
İyi bir hafta sonu dileklerimle.