top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Kör Görüşü


"Görebildiğim şeyler çok ilginç; aslında görmemem lazım, çünkü görme engelliyim."

BBC Future’da okuduğum bir haberden yukarıdaki satırlar.

Yaşadığı bir sağlık sorunu sonrası 20’li yaşlarında görme engelli olmasına rağmen beyni, çevresinde olup bitenleri görmesini sağlayan “kör görüşüne” sahip dünya üzerindeki “şanslı” birkaç insandan biri Milina Cunning.

Sözlerini, yazının girişine neden çektiğime gelince. Enflasyon gözlerini kör etmiş demesinler diye...

İki gün üst üste enflasyon üzerine “Gözlerin Gözlerime Değince” ve “Stres Çarkı” başlıklı iki yazı yazmışken üçüncüsünü artık yazmamalısın diye kendime telkinlerde bulunup durmuşken üstelik.

Sabahın cininde kalkmış yine enflasyon üzerine yazıyorum; ben iflah olmam.

Yazmamam lazım ama yazacağım şeyler çok ilginç.

Bir kere beklentilere paralel %1,31 olarak gerçekleşti TÜFE ve yıllıkta %11,29’dan %11,87’ye yükseldi.

Enerji grubu fiyatlarında %0,64 azalış olsa da giyim ve ayakkabı grubundaki %9,31, işlenmemiş gıdada %1,49 ve ulaştırma grubunda %2,41 olarak gerçekleşen artışlar enflasyonun yükselişindeki en önemli faktörler olarak görünüyor. Hizmetler grubu enflasyonu yıllıkta 23 baz puan artarak %8,87 olurken, mal grupları enflasyonu %12,47’den %13,20’ye doğru hızla yükselmiş durumda.

İlginçlik çekirdek enflasyon göstergelerinde ve Yurt İçi Üretici Fiyatlarında. Özel kapsamlı TÜFE-C endeksi 4 baz puan düşerek %9,46’dan %9,42’ye gerilemiş durumda. Mart ayında %16,09 olan Yurt İçi Üretici Fiyatları (Y-ÜFE) Nisan’da %16,37’ye yükselmiş olsa da manşet enflasyonda yükselişte Y-ÜFE kaynaklı kur geçişgenliğinin gecikmeli etkilerinin hızı kesilmişe benziyor.

2016 yılının Kasım ayından beri kesintisiz yükselen ve Nisan’da %11,87’ye yükselen manşet enflasyonda platoya ulaştığımızın işaretleri var. Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırmaya sürdürmesi durumunda Haziran ile beraber tekrar tek haneli rakamlara doğru ılımlı bir gevşeme görebiliriz; ancak kredi genişlemesine bağlı olarak yükselecek iç talepteki canlanma bu süreçte yukarı yönlü risk olmaya devam edeceğini de unutmamak gerek.

Bir ilginç şey daha.

14 Haziran’daki toplantıda faiz artırımı olasılığının %67,4 olduğunu yazmıştım kör gözüm parmağına der gibi. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) beklendiği üzere faiz oranlarında değişikliğe gitmese de yılın ilk çeyreğindeki ekonomik aktivitedeki zayıflığın geçici olduğunu söyledi. İstihdam piyasasının güçlendiğine vurgu yaparken, tüketimde devam eden ve büyümeyi desteleyen temel göstergelerin güçlü seyrettiğini söyledi.

Tahmin edin ne oldu?

Faiz artırımı olasılığı %94’e yükseliverdi.


191 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page