top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Fellaini Soslu Sanayi Üretimi


İki gün önce Makedonya’nın başkenti Üsküp’te oynanan Real Madrid ile Manchester United UEFA Süper Kupa Finalini, Casemiro ve Isco'nun golleriyle 2-1 mağlup eden Real Madrid 4. kez kazandı. Bu kupayı daha önce bir kez kazanan Manchester United’ın tek golünü yeni transfer Romelu Lukaku kaydetti. Kariyerinde Süper Kupa'sı bulunmayan Jose Mourinho’nun ise bu kupaya olan hasreti sürdü.

Maçı seyretmeyen futbol meraklılarının her an yerde okuyabilecekleri türden satırlar yukarıda yazdıklarım. Benim bu maçtan anlatmak istediği detay ise bambaşka.

Manchester United maçı 2-1 kaybetmiş, taraftarları hayal kırıklığına uğramış olsa da bir fotoğraf mağlubiyeti unutturmuş.

Associated Press’ten Boris Grdanoski’nin çektiği, oyuna 56. dakikada Ander Herrera’nın yerine giren Marouane Fellaini’nin fotoğrafı sosyal medyada aldı yürüdü. Öyle ki Fellaini de kendi fotoğrafıyla eğlenmekten geri durmadı.

Fotoğrafın reprodüksiyonları ise görülmeye değerdi.

***

İki gün önce açıklanan Haziran ayı sanayi üretim endeksi arındırılmamış seride yüzde 3,6 düşerken, takvim etkisinden arındırılmış seride yüzde 3,4; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış seride yüzde 3,6 artış gösterdi. Mayıs’ta arındırılmamış sanayi üretimi yıllıkta yüzde 4,1; takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise yüzde 3,5 artmıştı. Bir gerileme olduğu görülüyor.

2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 2,1 artış gösteren takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ikinci çeyrekte yüzde 4,5 artarken, 2017 yılının ilk yarısında artış yüzde 3,3 oldu.

Detaylarına baktığımızda tüm alt grupların yıllık bazda artarken, en büyük artış yüzde 11,4 ile sermaye malı grubunda. Bu da bir yatırım iştahı olduğuna işaret etmekte. Ara malı grubu yıllık bazda yüzde 1,2 artsa da gelecek üretim performansına ilişkin olası bir zayıflığın sinyalini vermekte. Verilen vergi teşviklerinin etkisi sürmekle beraber dayanıklı tüketim grubundaki artışlar ise hız kesmiş durumda. Dayanıksız tüketim verileri ise tüketici güvenindeki zayıf seyrin hala sürdüğünü söylüyor.

Sanayi Üretim Endeksine ilişkin buraya kadar anlattıklarımı her an yerde okuyabileceğiniz türden satırlar. Benim bu veriyle ilgili anlatmak istediği detay ise bambaşka.

Bir önceki aya göre veriler gerilemeye işaret ediyor olsa da aşağıdaki grafik bunu unutturabilir.

Her ne kadar son GSYH revizyonu ile sanayi üretimi ile GSYH büyümesi arasındaki ilişki zayıflamış olsa da büyümenin önemli göstergelerinden biri olan sanayi üretiminin yılın ikinci çeyreğinde yılın ilk çeyreğine kıyasla yüksek performans göstermiş olması, ikinci çeyrekte büyümenin ivmeleneceğini ve yüzde 5’in üzerinde bir GSYH büyümesi kaydedilebileceğine işaret ediyor.

Öncü göstergeler, Temmuz ayındaki düşük bazın da etkisiyle sanayi üretiminde kuvvetli bir artış olacağını söylüyor.

Biraz daha ileriye bakmaya çalıştığımızda ise şunları görmemiz muhtemel:

Eylül ayı ile beraber ÖTV indirimlerinin sona ermesiyle, dayanıklı tüketim malı imalatı grubunun sanayi üretim endeksi üzerindeki olumlu katkısı sınırlanacak. Küresel konjonktürde yaşanması beklenen olası gelişmeler üçüncü çeyrekte ilk iki çeyreğe göre bir miktar yavaşlama olabileceğini söylese de yine düşük baz etkisi imdadımıza yetişecek. Son çeyrekte ise, ilk üç çeyreğe göre büyümede yavaşlama görebiliriz.

Madem ileriye bakıyoruz, Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB), bankacılık sektöründeki gelişmelere ilişkin düzenlediği basın toplantısında TBB Başkanı Hüseyin Aydın’ın söyledikleri büyümenin önündeki sıkıntılara işaret etmekte.

2017'nin 7 ayında bankacılık sektörü güçlü yanlarını kullandı ve ülke büyümesine destek verdi… 6 ayda çok hızlı koştuk şimdi biraz soluklanacağız ama asla durmayacağız.

Nitekim BDDK verilerinden hareketle yılın başında hızla büyüyen krediler aynı hızda daralmakta.

Güzel güzel anlatırken konu nasıl oldu da bir anda kredilere geldi, niye alıcılarımızın ayarlarıyla oynadın, diye soruyorsunuz değil mi?

Sebebi yazının başında paylaştığım o fotoğraf.

Fellaini’nin o efsane görüntüsünü unutmak mümkün mü? Adam bütün maçı o surat ifadesiyle oynamış gibi geliyor; ama değil. Bazen görüntü yanıltıcı olabiliyor.

Maçın 80. dakikasında Sergio Ramos ile çıktığı bir kafa topundan sonra şöyleydi hali.


19 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page