top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Ona küçük sürprizler yapın


Lâleli'de Şair Nigâr Sokağı'nda kalırken yazmış Sisler Bulvarı’nı Attila İlhan. Sonbahar sisler içinde bastırıp puslu sokak lambaları yandı mı, yürüyerek Atatürk Köprüsüne kadar inermiş kaldığı pansiyondan. Bir yandan Paris günlerini, bir yandan sevdiği kızı, bir yandan da gerilimli hayatı düşünürmüş.

Sisler Bulvarı'ndan geçtim sırılsıklamdı, ıslak kaldırımlar parlıyordu…” mısralarını okurken, muzipçe, acaba yaşadığı gerilimin nedeni kaldırım taşından fışkıran su mu, diye düşünmüştüm.

İki dirhem bir çekirdek düzgün olduğunu sandığınız bir yolda yürürken, pusuya yatmış bekler gibidir sizi o kaldırım taşı. Bulunduğu yerde sabit olmasını gerekirken bir şekilde yerinden oynamış, altında biriken yağmur suyunu üstüne basana fışkırtma becerisiyle donatılmıştır adeta. “Ona küçük sürprizler yapın” lafını yanlış anlamış bir kaldırım taşıdır o, hayattan soğuma nedenidir.

***

Ekim ayı Kapasite Kullanım Oranı ve Reel Kesim Güven Endeksine bakınca, iki dirhem bir çekirdek yolda yürüyormuşsunuz gibi geliyor.

Neden mi?

Kapasite Kullanım Oranı (KKO) bir önceki aya göre yüzde 0,9 artarak 79’dan 79,7’ye yükselirken geçen yılın aynı ayına göre artış yüzde 2,3 olduğu; mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bakıldığında ise bir önceki aya göre yüzde 1,0 artarken önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,5 artarak 79,4 değerini aldığı için. KKO’daki her iki seviye de 2008 yılı Ağustos’undan sonra görülen en yüksek düzeyi ifade ettiği için.

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise bir önceki aya göre yüzde 1,9 azalırken geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,4 artarak 109,5 olsa da mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış RKGE’nin aylıkta yüzde 0,9 yıllıkta yüzde 7,0 artışla 112,2 değerini aldığı için.

Bir de Reel Kesim Güven Endeksi’nin detaylarına baktığımızda gelecek 3 aya ilişkin ihracat sipariş miktarında aylık bazda yüzde 3,3 ve son üç ayda toplam sipariş miktarının yüzde 6,2 arttığı için. Sabit sermaye yatırım harcamaları sınırlı da olsa yüzde 0,5 artarken üretim hacminin aylıkta yüzde 4,7 artış ile bu tabloya destek verdiği için. Ve son olarak mamul stokları yüzde 1,9 azalırken istihdama yönelik beklentilerin yüzde 0,9 ile artışa işaret ettiği için.

Madem öyle, rakamlar iyi şeyler söylüyor Merkez Bankası bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı ile “ona küçük sürprizler yapın” lafını doğru anlayabilir mi?

Pek mümkün görünmüyor; çünkü enflasyon pusuya yatmış bekliyor kaldırım taşı misali.

Eylül ayı enflasyon rakamları gösterdi ki, çekirdek enflasyondaki bozulma ve katılık bu küçük sürprizler yapma isteğinin önündeki en büyük engel. Küresel likidite koşullarında bir değişiklik olmadığı sürece Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu beklenenden daha uzun süre koruyacağı görülüyor. Çünkü 2018-2020 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program’da (OVP) yüzde 6,5'den yüzde 9,5'e revize edilen 2017 enflasyonu, yılı çift hanelerde yılı kapatacağının sinyallerini veriyor.

Size de bir üşüme geldi mi tam da Kasım ayının eşiğindeyken?

"Elinin arkasında güneş duruyordu aylardan Kasımdı üşüyorduk…

diyerek başlar çünkü Sisler Bulvarı.


56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page