top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Puf Noktası


Piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde gerçekleşerek yıllıkta yüzde 15,39’a yükselen Haziran ayı TÜFE verisi 2003 yılı bazlı serinin zirvesine çıktı. Benzer durumun çekirdek enflasyon göstergelerinde de olduğunu gördük.

Petrol ve diğer ithalat fiyatlarının yükselmesinin ÜFE kanalından gelen baskısı, kurdaki değer kaybının gecikmeli etkisi ve gıda fiyatlarındaki artışlar yükselişte belirleyici olurken fiyat artışlarının genele yayılması dikkat çekti.

Haziran TÜFE endeksi içerisindeki 407 maddeden; 58’inin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 289 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 60 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

Merkez Bankası, Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda bu durumu “enflasyondaki artış, alt gruplar geneline yayılmıştır” diyerek açıkladı.

Örneğin hizmet enflasyonunda alt gruplar genelinde bu yayılım belirgin bir biçimde görülüyor. Temel mal grubunda ise yıllık enflasyon giyim grubunda yatay seyrederken, diğer alt gruplarda güçlü yükselmiş durumda.

Gıda ve alkolsüz içecekler yıllık enflasyonu Haziran’da yüzde 18,89’a yükselirken, bunda sebze grubuna bağlı olarak işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen sert artış belirleyici oldu. İşlenmemiş gıda yıllık enflasyonu 14,74 puan artışla yüzde 23,23’e çıktı.

Bu yükselişte “medyatik” iki sebzenin, patatesin yüzde 63,34 ve kuru soğanın yüzde 82,53 artmış olmasını ayrıca vurgulamak gerekiyor. Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda TCMB’nin söylediği en olumlu şeyin de bu konuda olduğu görülüyor:

Önümüzdeki dönemde bazı sebze ve meyve ürünlerinde fiyatların yeni ürün arzı ile birlikte düzeltme yapması beklenmektedir.

Temmuz ayında doğalgaza yapılan zammın yanı sıra, akaryakıt, tütün ve diğer ürünlerde beklenen fiyat artışlarının da etkisiyle enflasyondaki artış eğiliminin devam edeceğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda 24 Temmuz’da gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu toplantısı ile 31 Temmuz'da yayımlanacak Enflasyon Raporundaki beklentiler daha da kritik hale gelmiş durumda.

Bir önceki enflasyon raporunda 2018 yıl sonu enflasyonu yüzde 7,9’dan yüzde 8,4’e revize edilirken, 2019 sonunda yüzde 6,5’e gerileyeceği ve sonrasında orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörüsü korunmuştu. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2018 yılı sonunda yüzde 7,2 ile yüzde 9,6 aralığında (orta noktası yüzde 8,4), 2019 yılı sonunda ise yüzde 4,7 ile yüzde 8,3 aralığında (orta noktası yüzde 6,5) gerçekleşeceği tahmin edilmişti.

Muhtemelen rakamlarda revizyon göreceğiz; ama tıpkı Eti Puf’taki istikrar gibi enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı öngörüsünde bulunmaya devam edecek mi TCMB çok merak ediyorum.

Eti Puf‘un konuyla ne alakası var, diye sorar gibisiniz.

Yok, yok araya reklam almadım, sadece Ekşi Sözlük'teki şu harika başlık ve tanımı anımsatmak istedim:

Eti Puf’un fiyatının bu başlık açıldıktan sonra yüzde 20 artmış olması da ayrı bir hoşluk.

Güzel bir hafta dileklerimle.


30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page