top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Bombala Oski Bombala


1960 yapımı “Küçük Korku Dükkanı” 2 gün 1 gecede çekilmesi ile sinema tarihinde en kısa sürede çekilen film olarak ünlenir. O rekoru kırmak ise bizden birine, Jet Rejisör Çetin İnanç’a kısmet olur.

1972 yılında Samsun eşrafından sinemacı Necdet Bey’e yapımcılığını üstlendiği filmleri pazarlarken bir noktada “Bir tane siyah-beyaz avantür var; onu da verelim” der demesine de ortada öyle bir film yoktur.

Ve böyle başlar “Bombala Oski Bombala”nın hikâyesi.

24 saatte çekimlerini tamamlanan film, banyosu, kurgusu, seslendirmesi ve kopya baskıları ile birlikte 5 gün sonra tamamlanıp gösterime girer.

***

Bugünkü Para Politikası Kuruluna kadar yaşananlar da “Bir tane siyah-beyaz avantür var; onu da verelim” demekten farksızdı.

6 temmuzda Merkez Bankası Başkanı, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alındı. Ardından Cumhurbaşkanının, "Kendisine ekonomi toplantılarında defalarca faizi indirmesi gerektiğini söyledik. 'Faiz düşerse, enflasyon düşer' dedik. Gerekeni yapmadı. Aynı kulvarda değildik" dediğini okuduk. Dolayısıyla hızlı çekilmiş bir filmin gösterimi var bugün.

4,5 yıl sonra bir faiz indirimin olacağı kesin, merak edilen indirimin ne kadar olacağı. Taylor Kuralı ile yaptığım hesaplama 300 baz puanlık bir indirime işaret ediyor. Piyasa medyan beklentisi 250 baz puan. TCMB’nin Beklenti Anketi’ne baktığımızda ise bu ay 250, 6 ay vadede 550, 12 ay vadede ise 750 baz puanlık faiz indirimi beklendiği görülüyor.

***

Ve son bir not. Oski sözcüğü argoda para anlamına geliyor.


95 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page