top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Bugün, Yarın, Daima


Çabaladığım halde ilerleyemediğim, olduğum yerde debelenip durduğum bir zamanda söyleyivermişti babam:

Benim oğlum bina okur, döner döner bir daha okur.

Cesaret vermek istiyor, diye düşünmüştüm ilk önce. Sonuçta her yaz istisnasız bütünlemeye kalan bir oğlu vardı.

Mevzunun Arapçanın temeli olan “Emsele bina”ya dayandığını daha sonra öğrenecektim. “Bina” Arapça dil bilgisinde fiillerin çatılarını, “Emsele” ise fiil çekimi ve örneklerini içerirmiş. “Bina” dersinden başarılı olanlar üst aşamalara geçirilseler de hata yaptıklarında dönüp yeniden “Bina” okumaya mecbur edilirlermiş.

Sonrasını biliyorsunuz zaten “Tam soğuk füzyon yapacaktık, bir gecede cahil kaldık”.

***

Hazine’nin finansman programı üzerine yazdıklarımın üzerinden daha bir hafta geçmeden “Bina” okumaya yine mecbur edilmiş gibiyim.

Açıkladığı programa göre Hazine, Kasım ayında 21,5 milyar TL tutarında iç borç servisine karşılık 20,4 milyar TL iç borçlanma gerçekleştirmeyi planlamaktaydı. Takvimde 1 hazine bonosu, 5 devlet tahvili, 1 kira sertifikası ihracı görünürken iç borç çevirme oranının da yüzde 94,9 olacağı anlaşılıyordu.

12 Kasım itibarıyla Kasım ayı borçlanma programı tamamlanmış oldu. Söylem ve eylem bütünlüğü var mı, diye soracak olursanız, işte orada biraz durmak gerekiyor.

20,4 milyar TL iç borçlanma hedefinin üzerine çıkılarak 23,5 milyar TL borçlanılmış vaziyette. Bu rakama, 30 Ekim 2019 tarihinde doğrudan satış yöntemi ile gerçekleştirilen ama 1 Kasım 2019 valörlü altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracından gelen 2,8 milyar TL tutarı da eklediğimizde toplam borçlanma 26,3 milyar TL’ye çıkıyor. Yüzde 94,9 olarak öngörülen iç borç çevirme oranı yüzde 122,7’ye, üzerinden daha iki hafta bile geçmemişken 2019 sonu için yüzde 121,5 olarak duyurulan iç borç çevirme oranı da yüzde 125’e…

***

Hal böyle olunca insanın aklına torununu özleyen dede geliyor.

Oğlunun evine ziyarete gittiğinde bu ziyaretten sıkılan gelin evladını dizine yatırarak sevmeye başlar:

- Oğlumun dedesi gelmiş, gelmeden gidesi gelmiş.

Duruma içerleyen kayınbaba ise gelinine cevap olarak torununu şöyle sever:

- Torunumun dedesinin adı Durali, bugün de burali yarın da burali.

Benimki de o hesap, dönüp dönüp bir daha yazacağım. Bugün de yarın da...


69 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page