top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Döner İstiyorum!


Bu sabahın hikayesi aşağıdaki video olsun.

***

Merkez Bankası, faiz artırmadan dövizi kontrol altına almak için geçtiğimiz haftadan beri hamleler yapmakta hatırlayacağınız üzere. Dün (Salı) yeni bir hamle daha geldi.

Önce açıklamanın detaylarına bir bakalım:

“Uygulanmakta olan para ve kur politikası çerçevesinde Türk Lirası ve döviz likiditesi yönetimindeki esnekliğin ve araç çeşitliliğinin artırılması amacıyla Türk Lirası Depoları Karşılığı Döviz Depoları piyasasının açılmasına karar verilmiştir.”

Daha iyi anlaşılabilmesi için bir bankanın TL yaratabilmesinin yollarını anlatarak gireyim konuya önce:

Tahvil stoğu olan bir bankaysanız mesela repo ile TL yaratabilirsiniz; limitiniz varsa depo imkanını kullanarak TL yaratabilirsiniz ya da döviz likiditeniz varsa swap ile TL yaratabilirsiniz.

Bu detaylar anlaşıldıysa şimdi bir iki adım daha atabiliriz.

Merkez Bankası, yapmış olduğu açıklama ile döviz rezervlerini kullanmadan döviz swapları üzerinden piyasaya ( siz bunu kur olarak anlayın) müdahale etmeye çalışıyor aslında. Bunu da bankaların swap işlemlerinde karşı taraf olmayı taahhüt ederek, bu işlemleri kendi üzerinden geçirerek ve bankaların yurt dışı swap piyasasına olan bağımlılığını azaltarak likiditeyi sıkılaştırma yoluna gidiyor.

Pekiyi, bu nasıl olacak?

Ertesi gün, geri almak şartıyla O/N vadede dolar satarak. 6 Ocak tarihi itibariyle brüt döviz rezervi 96,9 milyar dolar, net dış varlığı 34,4 milyar dolar olan Merkez Bankası, dövizini satmadan likidite sağlayacak.

O halde böyle yaparak TL’ye mi yoksa dolara mı müdahale edilmiş oldu?

Önce Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetinin (AOFM) yılın başından itibaren grafiğine bir bakmakta fayda var.

Grafikten de görülebileceği üzere AOFM %8,28’den %9,04’e yükselmiş durumda. Geçen hafta “En İyi ‘Cilet’ Budur!” derken, teknik olarak %9,06 seviyesine kadar yükselebileceği varsayımında bulunmuştum hatırlayacaksınız.

Şimdi sorunun cevabını verebiliriz.

Merkez Bankası, TL’ye müdahale etmiş oluyor fonlama faizini yükseltip döviz almanın maliyeti artırarak.

***

Psikopat ile Hüsmen Dayı’nın muhabbetine benzedi değil mi?

Döner istiyorum ama dönmesin istiyorum!

Faiz artsın istemiyorum ama faiz artsın istiyorum.


79 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

© AOY 2014

bottom of page