top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Ateşe Baca Lazım

Merkez Bankası Genel Kurulu’nun 3 şubatta olağanüstü toplanacağı açıklandı.

Bankanın 2021 yılı vergi öncesi karı ile Hazine’ye aktarılacak tutarın ne olabileceğine ilişkin rakamlara baktığımda durum şu şekilde:

TCMB’nin karı haftalık vaziyet bilançosunda, diğer aktifler altında takip ediliyor. Bu tutar 24 aralık 2021’de 58.2 milyar TL düzeyindeyken 31 aralık tarihinde 128.3 milyar TL’ye 70.1 milyar TL’lik hızlı bir artış kaydetmişti.

Buna karşılık, aynı dönemde bilanço içi döviz pozisyonunun, realize edilmemiş kar/zararını yansıtan değerleme hesabı ise 81.6 milyar TL düşüşle 135.2 milyar TL’den 53.6 milyar TL’ye gerilemişti. Değerleme hesabındaki bu azalış, realize edilmemiş kur kazancının kara aktarıldığını düşündürüyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TCMB Başkan Yardımcısı Mustafa Duman, 31 Aralık 2021 tarihinde bilançolarındaki değişimle ilgili olarak swap işlemlerinin muhasebe yönteminde yapılan bir muhasebe politika değişikliği sonucu yıl sonu işlemleri kapsamında rakamın oluştuğunu, detaylı açıklamaların bankanın yıllık faaliyet raporunda ve bağımsız denetim raporlarında yer verileceğini belirtmişti. TCMB’nin zarar kaydının tutulduğu diğer aktifler kalemi ise yılı 90.1 milyar TL düzeyinden tamamlamıştı. Bu durumda kar ve zarar hesaplarının neti olan 38.2 milyar TL’yi 2021 yılı vergi öncesi tahmini net kar rakamı olarak alabiliriz.

2021 yılı karından %10 ihtiyat akçesi (3.8 milyar TL) ayrıldıktan sonra kalan 34.4 milyar TL üzerinden ödenecek kurumlar vergisinin (%25) ise yaklaşık 8.6 milyar TL olacağını söyleyebiliriz.

Böylece bankanın vergi sonrası karı 25.8 milyar TL olurken, bu rakama bir önceki yılın ihtiyat akçesi rakamı da (4.3 milyar TL) eklendiğinde Hazine’ye 30.1 milyar TL aktarılacağını; vergi ödemesi de dikkate alındığında toplam rakamın 38.7 milyar TL’ye yükseleceğini hesaplamaktayım. 2019 yılında vergi dahil aktarılan toplam tutar 68.9 milyar TL iken 2020 yılında 44.3 milyar TL’ye gerilemişti.

Hazine’nin TCMB’deki TL mevduatının 17 ocak itibariyle 33.0 milyar TL’ye kadar gerilediği görülüyor. Genel Kurul’un erken toplanmasında etkili olan unsurlardan birinin bu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

2019 yılına kadar Merkez Bankasının genel kurulları nisan aylarında düzenlenir, Hazine’ye aktarımlar nisan veya mayıs ayında gerçekleştirilirdi. Geçtiğimiz son iki yılda ise ocak aylarında olağanüstü genel kurul düzenlenerek bunun avans olarak aktarıldığını gördük.

Ezginin Günlüğü’nün “Kanto” şarkısında canına tak etme durumuateşe baca lazım, kitaba hoca lazım, bana bir koca lazım, o da bu gece lazım” diyerek anlatılır.

Anlaşılan Hazine yine “bana kaynak lazım, o da hemen lazım” diyerek durumunu ortaya koymuş.

86 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page