top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Tango Havası


Alicia Muñiz, geleneksel tango ayakkabılarının çekici tasarımları olmadığını görerek kendisi ve arkadaşları için ayakkabı yapmaya başlar. Bir diğer gerekçesi ise moda olan ayakkabılarla dans etmenin mümkün olmamasıdır. Sonrasında bir ortaklığa giderek sadece ayakkabı değil aynı zamanda sanat eseri muamelesi gören bu ayakkabıları üretmeye başlar.

Profesyonel dansçılardan, ayaklarına özen gösterenlere, zarafete önem verenlerden, ayakkabılarıyla dikkat çekmek isteyenlere kadar kaliteli ve konforlu ayakkabı arayanların tercihi olur.

Her çifti güzellik, tarz ve fonksiyonu uyumla kullanan estetik ayakkabılar sunarken tasarım, malzeme kalitesi, üstün işçilik, dans pistinde konfor ve güven ile rakiplerinden ayrılır böylece. Her tasarım sadece sınırlı miktarlarda üretilirken, müşteriye özel bir ürün koleksiyonu da sunar.

Dans etmeyen kadınlar bile Comme il Faut markasının başarı öyküsüne tutulurlar sonrasında.

Her şey olması gerektiği gibidir, tıpkı markanın adı gibi.

***

Haftaya başlarken TCMB’nin Para Politikası Kurulu’nda(PPK), Geç Likidite Penceresi’nde (GLP) faiz artışına gitmeyeceği gibi diğer politika faizlerinde de duruşunu koruyabileceğini söylemiş ve piyasa beklentisinin de bir faiz değişikliğine gidilmeyeceği yönünde olduğunu belirtmiştim.

Ama tüketici enflasyonunun (TÜFE) en önemli baş ağrısı olduğunu, yılın ilk yarısında %12’lere kadar yükselebileceği öngörülen TÜFE nedeniyle Merkez Bankası’nın sıkı duruşunu koruyarak GLP faiz oranında 50 baz puanlık bir artırım yaparak %12,25’e çekmesinin daha doğru olacağını düşündüğümü ve böyle yaparak enflasyondaki bu seyrin önüne geçebilecek bir etki yaratabileceğine değinmiştim.

Bir diğer gerekçem ise Mayıs ayında PPK olmayacağını, FED’in 2-3 Mayıs’taki FOMC toplantısından 13-14 Haziran’daki toplantısına yönelik bir yönlendirme olup olmayacağının önemli olduğunu ve 7 Mayıs’ta yapılacak olan Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucunda 15 Mayıs’taki ECB toplantısının kritik hale gelebileceğiydi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Geç Likidite Penceresi faiz oranını %11,75’ten %12,25’e 50 baz puan yükselterek enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruşunu sürdüreceği mesajını verdi.

Metinde iki husus dikkati çekmekte:

  • İç talepteki zayıf seyrin iyileşme gösterdiğini gözlemlediğini söylüyor Merkez Bankası

  • Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edeceğine ilişkin öngörüsünü metinden çıkarırken yakın dönemde risk iştahında gözlenen artışın, maliyet kaynaklı baskıları bir miktar sınırlasa da enflasyonun bulunduğu yüksek seviyelerde fiyatlama davranışlarına dair risk oluşturduğu vurgusunu öne çıkarmış.

Böylece, geçici bir çözüm olan GLP üzerinden parasal sıkılaştırma sürdürülürken, %11,49’a kadar yükselen Ağırlıklı Ortalama Fonlama Maliyetindeki (AOFM) yükselişin kurdaki volatilitenin düşmesine bağlı olarak hız keseceğini bekleyebiliriz.

***

Tangoyu, “atılan her adımın hakkını vermeyi öğrenmek” olarak tanımlamıştı yapan bir arkadaşım. Aynı zamanda bir karşı çıkış ve kendini yeniden gerçekleştirme biçimi olduğunu eklemişti.

Beklentilerin aksine sürpriz bir karar alarak adeta kendini yeniden gerçekleştirdi Merkez Bankası. Üstelik Mayıs ayında toplantısı olmaması nedeniyle kendine marj da yaratmış oldu. Cuma günü açıklanacak olan bu yılın ikinci Enflasyon Raporu’nda, 2017 enflasyon beklentisinde de bir güncellemeye giderse kredibilite konusunda önemli bir kazanım daha elde edeceği muhakkak; çünkü yılın başında açıkladığı %8 enflasyon rakamına kendisinden başka kimse inanmıyor.

İşte o zaman her şey olması gerektiği gibi olur.


168 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page