top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

B'üstat


Haftaya “Hayaller Paris” diyerek başlamış “gerçeklerin yolumuzu nereye çıkardığına Cuma günü bir daha bakarız” demiştim. Yolda karşımıza Emanuel Santos çıktı.

Sosyal medyayı takip ediyorsanız bu ismi eminim duymuşsunuzdur, duymadıysanız da şöyle tanıtayım:

Portekiz'in Madeira Özerk Bölgesindeki Madeira Adası'nda bulunan uluslararası havalimanına Cristiano Ronaldo’nun isminin verilmesi nedeniyle buraya yerleştirilecek Cristiano Ronaldo büstünü yapan “meşhur” sanatçı. Meşhur diyorum çünkü büstü gördükten sonra şamatanın kralı yapıldı.

Eleştiriler yıldırmamış olacak ki, Santos bu kez de Real Madrid-Juventus Şampiyonlar Ligi finalinin oynanacağı Galler‘in Cardiff şehrinde sergilenmek üzere ikinci bir büst daha yapmış. Kurban yine bir Real Madrid’li, Galli oyuncusu Gareth Bale.

Google Görseller taranarak 264 adam/saat çalışmayla tamamlanan büst 40 kg ağırlığında ve değerinin yaklaşık 25,000 Pound civarında olduğu tahmin ediliyor.

İlki böyleyse ikincisi nasıldır acaba diye merak ettiniz değil mi? Onu da hemen paylaşayım.

İyiye doğru gidişin işaretleri var değil mi?

***

Enflasyonun öncüsü İTO verilerinde de enflasyonda iyileşmenin işaretleri var.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, Mayıs ayında tüketici fiyatları bir önceki aya göre yüzde 0,31 artarken yıllık enflasyon Nisan’daki yüzde 9,07 seviyesinden yüzde 8,55'e geriledi. En dikkat çekici düşüş yüzde 7,20 ile işlenmemiş gıda fiyatlarında olurken, en büyük artış yüzde 6,47 ile giyim harcamalarında gerçekleşti. Merkez Bankası beklenti anketinde cari ay TÜFE beklentisi yüzde 0,59 olurken, yıllık TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 9,28’den, bu anket döneminde yüzde 9,53’e yükselmişti. Piyasanın Mayıs ayı TÜFE beklentisi ise yüzde 0,35 artış yönünde. Aylık gerçekleşmenin yüzde 0,58’in üzerinde olduğu her durumda, enflasyon kesintisiz yükselişini 6. aya taşımış olacak.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) imalat sanayi PMI verisi ise Nisan’da 51,7 olan düzeyinden Mayıs’ta 53,5’e yükselerek Aralık 2013’ten beri gözlenen en güçlü iyileşmenin gerçekleştiğine işaret etti.

Üst üste üçüncü ay olacak şekilde uzun dönem ortalaması olan 50,7 düzeyinin üzerinde kalarak üstelik. Üretim Şubat 2014’ten beri ölçülen en güçlü düzeyde artarken yeni siparişlerdeki büyüme son 42 ayın en yüksek hızına ulaşmış durumda. Anket verileri iç talebin güçlendiğini gösterirken yeni ihracat siparişleri de son üç yılın ikinci en yüksek hızında arttı; imalat istihdamında ise Şubat 2015’ten sonraki dönemin en güçlü genişlemesi gerçekleşti.

Enflasyonist baskılar Mayıs’ta hafiflemeyi sürdürürken, girdi fiyatları son 8 ayın en düşük hızında artarken, nihai ürün fiyatları enflasyonu ise son 7 ayın en düşük düzeyine gerilemiş vaziyette.

***

Büstlere bakarak “iyiye doğru gidişin işaretleri var değil mi?” diye sormuştum.

Cristiano Ronaldo ile ilk golünü, Gareth Bale ile ikincisini atan Emanuel Santos da bunun farkında olsa gerek ki, amacının hat trick yapmak olduğunu söylüyor. Bakalım bu sefer kurban kim olacak?

İyi bir hafta sonu dileklerimle.


218 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page