top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Eyvah! Eyvah Enflasyon!


Devlet Bahçeli’nin, 17 Nisan’da, partisinin TBMM’deki grup toplantısında yaptığı konuşmada "Türkiye'nin seçim için 3 Kasım 2019'u beklemesi mümkün değildir…" sözleri ile Pandora’nın kutusu açıldı. Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için 24 Haziran 2018 tarihinin belirlenmesinin ardından hiç ilgilenmeyenimizin bile bulaşıcı bir salgına yakalanmış gibi ucundan köşesinden siyaseti takip etmeye başladığını; hatta bazılarımızın esiri olduğunu gördük bu süreçte.

Örneğin benim içimden ekonomiye dair bir şeyler yazmak gelmedi. Dönüp bakınca keşke “köpek balığı” olsaymışım diyorum. Bu dileğim biraz da köpek balıklarının her hastalığa bağışıklık geliştirme gibi bir özellikleri olduğuna dair şehir efsanesine dayanıyor.

Siyaset size bulaşınca durmak pek mümkün olmuyor. Tıpkı solungaçlarının çevresindeki kaslar aktif olmasına rağmen su pompalamak için yeterince güçlü olmayan köpek balıklarının sürekli yüzmek zorunda kalmaları gibi.

Üç haftalık perhizinin ardından yazılan ilk yazıya, Bir Demet Tiyatro’daki rahmetli Erdal Tosun'un canlandırdığı Eyvah Necdet tarzı bir giriş yaptığımın farkındayım. Manuel kahkaha efekti Midyat ve Seyfo’nun şahitliğinde amansız aşkı Züleyha’ya “Tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkânıdır derler Züleyha; ama bu tilkinin kürkünden dolayı değildir. Bu tilkinin kaderidir." dediği gibi, kaderimiz olan ekonomiye odaklanma zamanı tekrar.

Salı günü açıklanacak Haziran ayı enflasyonunun, aylık bazda yüzde 1,34 artması bekleniyor. Mayıs ayındaki ÜFE artışının, kurdaki değer kaybının gecikmeli etkisinin ve gıda fiyatlarındaki artışın yükselişte belirleyici olacağı görülüyor. TCMB’nin yayımladığı PPK notunda, Haziran ayında baz etkisi ve maliyet yönlü unsurların yıllık enflasyon üzerinde yükseltici etkilerinin devam etmesinin beklendiği belirtilerek bunun yanı sıra, öncü göstergelerin işlenmemiş gıdanın bazı alt kalemlerinde mevsimsel normallerin oldukça üzerinde fiyat artışları gözlenebileceğine işaret ettiği ifade edilmişti.

Tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan “öncü gösterge” niteliğindeki Türk-İş’in Açlık ve Yoksulluk Sınırı araştırması verilerine göre ise 2018 Haziran ayında Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,67, yıllıkta yüzde 13,66 artmıştı.

Tüketici fiyatları endeksi alt grubunda yer alan gıda endeksinin son on iki aylık gelişimine bakıldığında, yaz mevsimine girilmiş olmasına rağmen, gıda fiyatlarında yükselme eğiliminin sürdüğünü ve beklenen fiyat gerilemesinin ortaya çıkmadığını gördük. TÜFE’de beklentiler doğrultusunda bir gerçekleşme, yıllık enflasyonun yüzde 14’lere yaklaşması anlamına geliyor.

Yoksa yazının başlığındaki gibi “Eyvah! Eyvah enflasyon!” mu dediniz?

Kendisini görünce “Eyvah! Eyvah Necdet!” diyen birine “İki kere eyvah demene gerek yok! İsmimin başındaki eyvah, bu gibi durumlar için zaten” demişliği vardı dizide.

Güzel bir hafta dileklerimle.


240 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page