top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAli Orhan Yalcinkaya

Kırmızı Mavi Hadi Gari!


Makineler, enerji elde etmek için insanları kullandıkları tarlalar oluşturmuştur. Bedenlerini uyuttukları insanları, zihinlerinin gerçeğin farkına varmamaları için algılarını yönlendirdikleri bir programın içerisinde tutarlar. Buradan kurtulup kaçabilenler Zeon adlı yeraltı şehrinde yaşarken, kurtarabildiklerini insan tarlalarından çıkarmaya çalışırlar. Efsane bilim kurgu film The Matrix’te Morpheus, Zeon’dan Neo’yu bulmak için gelir ve şöyle der:

Bu senin son şansın. Bundan sonra geri dönüş olmayacak. Mavi hapı alırsan bu hikâye sona erer, yatağında uyanırsın ve neye inanmak istiyorsan ona inanırsın. Kırmızı hapı alırsan harikalar diyarında kalırsın. Ben de sana tavşan deliğinin ne kadar derinlere gittiğini gösteririm. Unutma, sana vadettiğim tek şey hakikat, fazlası değil...

Morpheus’un bahsettiği tavşan deliği, Alice Harikalar Diyarında’ya bir göndermedir aynı zamanda. Alice’in maceraları da kitap okurken beyaz tavşanı görüp onu takip etmesi ve bir bilinmeze doğru yuvarlanmasıyla başlar.

***

Bu hafta beyaz tavşanın izinden giderek nasıl bir hakikate doğru yol almakta olduğumuza bir bakalım istedim.

JP Morgan İmalat Sanayi Küresel PMI verisi 50,7 değeri ile son iki buçuk yılın en düşük seviyesine gerileyerek durağan seviyeye yaklaşırken hizmet PMI verisi, Aralık ayındaki 53 olan düzeyinden Ocak'ta 52,6’ya gerileyerek son 28 ayın en düşük seviyesine indi. Ayrıntılarda yeni ihracat siparişlerinin 49,8 ile daralma bölgesine düştüğü görülüyor. Gelişmeler, küresel ekonominin daralma bölgesine doğru ilerlediğine işaret ediyor.

OECD Bileşik Öncü Göstergeler Endeksi de benzer eğilimi teyit ediyor. Geçen yılın Kasım ayı itibariyle küresel ölçekte senkronize bir yavaşlamanın işaretleri görülüyor.

Dünya Ticaret Örgütü’ne göre çeyreklik küresel ticaret öncü göstergesi 96,3 ile 2010’dan bu yana en düşük değerini almış durumda. 100’ün altındaki değerler daralmayı ifade ediyor.

En önemli ihracat pazarımız olan Avrupa için ise ayrı bir başlık açmak gerekiyor.


Hatırlayacaksınız, 2018 yılında Avrupa Birliği’ne (AB-28) yapılan ihracat bir önceki yıla göre yüzde 13,7 artışla 73,9 milyar dolardan 84,02 milyar dolara yükselirken yüzde 47,1 olan ihracattaki payı da yüzde 50’ye çıkmıştı. En fazla ihracat yapılan ilk üç ülke Almanya, İngiltere ve İtalya olurken İspanya, Fransa, Hollanda ve Belçika ilk 10’daki diğer ülkeler olmuştu.

Türkiye için böylesine önemli olan Avrupa, bir yandan Brexit süreci ile uğraşırken, resesyona giren İtalya ekonomisi, siyasi gelişmelerle uğraşan İspanya ve Fransa ise diğer belirsizlik kaynakları.

Avrupa Merkez Bankası’nın 24 Ocak’ta gerçekleştirdiği toplantının tutanakları, bölge ekonomisi için resesyon ihtimalinin düşük olduğunu söylerken son gelen sinyaller durumun pek iç açıcı olmadığını ima ediyor. Euro Bölgesi Bileşik Ön PMI verisi Ocak’taki 51,0 olan düzeyinden Şubat’ta 51,4’e yükselirken Hizmet PMI verisinin 51,2’den 52,3’e artması bunda belirleyici oldu; ama İmalat Sanayi Ön PMI verisi 50,5’ten 49,2’ye gerileyerek daralma bölgesine geçti.

ABD-Çin çekişmesine ve olası etkilerine hiç girmeden beyaz tavşanın izinden geldiğimiz yer ve hakikatler şimdilik böyle.

Peki, bundan sonrası nereye gider?

Aynı soruyu Harikalar Diyarı’nda yolunu kaybetmiş olan Alice de sorar Cheshire Kedisine. Nereye gitmek istediğine göre değişir, diye cevap verir kedi.

Nereye gittiğim çok da umurumda değil. Bir yere varayım yeter ki.” diye karşılık verince Alice, Cheshire Kedisi “O zaman ne yöne gittiğin fark etmez. Yeteri kadar yürürsen emin ol bir yere varırsın.” der.

Güzel bir hafta dileklerimle.


56 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page